Jídelní (dietní) koutek – jak vařím fazole

Minule jsem slíbil, že napíšu jak připravovat fazole, aby jejich trávení nezpůsobovalo žádné nežádoucí postraní efekty.
Popátral jsem po webu a ze zjištěných informací jsem sestavil tento postup.
Protože nežádoucí plynatost způsobují nestravitelné oligosacharidy, je potřeba se jich zbavit. Fazole namáčím nejméně 24 hodin, klidně i déle. Vodu několikrát měním a dávám jí hodně. Do první vody přidávám špetku jedlé sody.
Nevařím je ve ve vodě ve které se namáčely, naopak je propláchnu.
Aby vaření netrvalo dlouho, vařím  je v papiňáku. Fazole při vaření pění a pěna by mohla ucpat trysky. Zrovna tak může ucpat trysky slupka, která se z fazole oddělí. Na internetu jsem se setkal s několika historkami o explozích a zdemolované kuchyni. Takže opatrně, papiňák neopouštět, hlídat. Pokud se papiňák chová podezřele, přerušit vaření, zchladit, otevřít a zkontrolovat. Pára pohne lokomotivou. Co je proti tomu (pravděpodobně) v Asii vyrobený hrnec z neznámého materiálu.
Na dno dám trochu oleje, a lehce zahřeju. Nasypu propláchnuté fazole. Nesmažím, jen prohřeju. Zaleji je vařící vodou. Přidám teplo pod hrncem a nechám provařit. Případně seberu pěnu, která se vytvoří na hladině. Nesolím. Zavřu papiňák a vařím na vysoký talk. Malé střední fazole 12 minut, velké 15 minut. Pak papiňák zchladílm studenou vodou, otevřu a přidám dvě lžičky soli. Po 5ti až 10ti minutách přecedím a propláchnu fazole. Hotovo. Připravuji dávku, kterou sním za dva dny. Déle skladované uvařené fazole v ledničce nebyly dobré.
Jistě najdete i jiné způsoby, jak uvařit fazole, budu rád, když se o ně v diskusi podělíte.
Tim Ferriss doporučuje jíst fazole z konzervy. Propláchnuté. To osobně beru jako nouzovou zálohu. Ale někomu to může vyhovovat.  Chápu, že každého nebaví vařit jako mě. Případně také doporučuje používat bio fazole a přidat při vaření přípravek Beano nebo Bean-zyne. Případně empazote ( Merlík vonný). Někdy to vyzkouším.

Advertisements